Electron

Electron (Elton Sollenburg)  

  • Bruin, geb. 2009, stokm. 1.69m
  • Fokker: A. Zekveld, Almere
  • KWPN goedgekeurd

De eerste goedgekeurde zoon van Ampere bij het KWPN en ook ons eerste goedgekeurde fokprodukt.

Het is de droom van een fokker om een fokproduct goedgekeurd te zien worden bij het beste stamboek van de wereld met de zwaarste hengstenselectie.

Elton is een kleinzoon van onze fokmerrie Omnia via zijn moeder Zamba ster prok eptm. Zamba is een dochter van de populaire duitse hengst Fidermark.

Elton was als veulen al een echte eyecatcher en we hebben meerdere keren een verzoek om te verkopen afgeslagen. Hij heeft heel gemakkelijk alle stappen naar goedkeuring gelopen al was het best wel spannend, zeker het verrichtingsonderzoek, de 50 dagentest onder het zadel.

Electron, zoals hij nu officieel heet, heeft een fraai exterieur met een heel mooi hoofd. Hij beweegt heel gemakkelijk met veel souplesse en lichaamsgebruik. Opvallend is het sterke gebruik van het achterbeen, een echt Sollenburg-kenmerk.

De eerste veulens van Electron zijn in 2014 geboren. Ze tonen allemaal veel actie  en techniek in de beweging. Electron bevrucht zeer goed. 

De veulens van Electron bewegen opvallend goed met een zeer goede galop, een sterke draf met een opvallend voorbeengebruik en een sterk achterbeen. Ze zijn goed ontwikkeld en hebben zonder uitzondering fraaie hoofdjes.

Veilingtopper van de veulenveiling Midden-Nederland was een Electron x Ferro. Een Electron x Tango was met 23.000 euro het één na duurste van de veulenveiling Dronten. Deze veulens zijn beide geselecteerd uit een klein aantal nakomelingen van slechts 15 stuks.

Electron is vrij van de vosfactor en geeft dus geen vossen.

Tijdens de hengstencompetitie 2015/2016 won Electron de klasse Z dressuur onder het zadel van Annemarie Brouwer.

2018: Electron zet zijn cariëre voort onder Fieke Houwen van Ool, en ontwikkeld zich zeer positief!

Horse type
Dressuurpaard
Color
Bruin
Year of birth
2009
Height
169 cm
Approved

KWPN 

Fixed fee stud fee
€ 250,-
Stud fee pregnant
€ 750,-
Stud fee total
€ 1000,-
Sperm available
Fresh / frozen

Verrichtingsrapportage

Exterieur

Electron is een goed ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het dressuurpaardenmodel staat. Het hoofd is sprekend met zware kaken. De nek is kort. De hals is goed van lengte, zwaar bespierd en komt diep uit de borst. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en steil. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed van bespiering en goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van lengte. De broekspier moet meer lengte hebben. Het voorbeen is ruim voldoende van lengte en een fractie hol. Het rechterachterbeen is koehakkig. De koten zijn ruim voldoende van lengte en goed gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit. De voeten zijn goed van vorm met lage verzenen.

 

Afstamming

Electron is een zoon uit de eerste jaargang van Ampère, Zijn moeder is de goed geteste Zamba Sollenburg, een ster EPTM-dres PROK merrie van Fidermark (Florestan I x Werther). De grootmoeder is Omnia, een elite merrie van Inspekteur. Overgrootmoeder Evelien is een dochter van G.Ramiro Z. zij bracht twee Z-dressuurpaarden van Inspekteur en een Z-springpaard van Frühling. De moederlijn vervolgt met de stermerrie Wilhelmina, een dochter van Octaaf (v.Cartoonist xx), daarna volgen dochters van de Engels volbloed Le Faquin xx en Enfant de Normandie.

 

Onderzoekrapport

Electron is een eerlijke en betrouwbare hengst met een ruim voldoende instelling.

De hengst heeft ruim voldoende tot veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende bewerken. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De draf heeft veel ruimte, kracht en is ruim voldoende gedragen. De galop toont veel tot zeer veel ruimte en kracht. Electron beweegt met ruim voldoende souplesse. In beweging heeft de hengst ruim voldoende houding en balans. Als dressuurpaard heeft Electron ruim voldoende tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een ruim voldoende gevoel.

 

Stalgedrag

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

 

Veterinair rapport

Op 10 mei werd het gebit behandeld.

 

Spermaonderzoek

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

 

Fok/aanparingsadvies

Electron kan bewegingstechniek en kracht in draf en galop toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. De hengst lijkt het beste te passen bij langgelijnde en opwaarts gebouwde merries.

Moederrapport
De merrie Zamba Sollenburg is overleden.

Hoogte bij stamboekopname was: 1.70 m / kleur: bruin

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (voorjaar 2013). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.